Czym kierować się przy wyborze czyściwa w przemyśle spożywczym?
Produkcja żywności wymaga spełniania najwyższych standardów bezpieczeństwa. Czyściwa powinny więc posiadać atest PZH. Muszą pasować do używanych w konkretnych zastosowaniach detergentów – np. preparatów do mycia stali nierdzewnej i kwasoodpornej. Ważne będą również ich cechy związane z dobrym zbieraniem zabrudzeń z tłuszczów i innych wykorzystywanych materiałów. Liczy się brak pylenia, a więc pozostawiania drobnych kłaczków na czyszczonych powierzchniach. Istotne są też cechy ściśle związane z komfortem użytkowania, takie jak rozmiar poszczególnych ściereczek lub arkuszy.
Jakie czyściwa sprawdzą się w przemyśle spożywczym?
Czyściwa wykorzystywane w przemyśle spożywczym powinny być dopasowane do warunków, rodzaju powierzchni i stosowanych środków czyszczących. Wśród produktów firmy Sitec na szczególną uwagę zasługują Sitec 110, które jest bardzo miękkie i delikatne; Sitec 220 – chłonne i wytrzymałe na rozdarcia oraz sprawdzające się przy środkach organicznych i nieorganicznych; Sitec 310, wytrzymałe i grube, nadające się do użytku z detergentami, a także Sitec 510/520 o dobrych właściwościach adsorpcyjnych i niepylące, Sitec 570 o wysokim współczynniku absorpcji, niepozostawiające smug oraz odporne na działanie rozpuszczalników, detergentów i substancji ropopochodnych, jak również Sitec 630 z powierzchnią gładką oraz chropowatą.